Обади ни се сега: +359 897 014 431

По Пътя на коприната - приказката Узбекистан

По Пътя на коприната – Хива, Бухара, Самарканд, Ташкент и пустинята, една приказка в магията Узбекистан. 10 дни сред свети места и изящна архитектура, съчетани с вкуса на традиционните местни ястия.

Ташкент

В узбекската столица ще посетим медресето Кукелдаш, мавзолея на Кафал ал-Шаши, медресето Барак Хан, площад Хаст Имам и най-стария пазар в Узбекистан Чорсу, където в миналото са пристигали керваните от всички посоки на света.

Ще видим Корана на Халиф Осман, датиращ от 655 г., считан за един от четирите най-стари Корана в света. Коранът тежи около 35 килограма и се състои от повече от 300 страници. Съхранява се в специален саркофаг, където автоматично се поддържат оптимални условия за влажност и температура.

Самарканд

Перлата на изтока – Самарканд е родният град на великия пълководец Емир Тимур (Тамерлан).

Ще посетим приказния площад Регистан с трите красиви медресета Улугбег, Шер-Дор и Тиля-Кори, мавзолея Гур Емир, където са погребани Емир Тимур и членове на неговото семейство, джамията Биби Ханъм, която носи името на любимата жена на великия пълководец, както и некропола Шахи Зинда - един от най-живописните исторически и архитектурни паметници на Самарканд, който носи името на Кусам ибн Абас, братовчед на пророка Мохамед, наричан „Жив крал“.

Ще посетим също обсерваторията на Улугбек - най-голямата обсерватория в Централна Азия, носеща името на великия астроном, учен, управник и любим внук на Емир Тимур, както и мавзолея на Ходжа Данияр (Св. Даниил) и мемориала на Имам ал Бухари - един от най-известните и уважавани сред мюсюлманите от целия свят хадисоведи.

Бухара

В свещения град ще видим големия покрит пазар, архитектурния ансамбъл Ляби Хаус, медресето Кукелдаш, мавзолея на Саманидската династия, комплекса Боло Хауз, Ансамбъла Пой Калян („в подножието на великия“), на който се намира символа на Бухара - минарето Калян (в превод „велик”), високо 45.6 м и играло през вековете ролята на ориентир за керваните в пустинята.

Ще посетим двореца Ситорай Мохи-Хоса и едно от най-важните мюсюлмански светилища - мемориалния комплекс Бахаутдин Накшбанди.

Пустинята Казълкум

Ще прекараме една или две нощи в юртов лагер в пустинята, като ще направим кратък преход до езерото Айдаркул - изкуствено езеро с дължината около 250 км.

Хива

Хива се намира в Ичан Кала – старият град. Историческият център на града, който днес е музей на открито, е заобиколен от високи стени, достигащи в някои части до 10 метра и изпълнен с джамии, мавзолеи, палати, минарета и медресета.

Тук ще разгледаме крепостта Куня Арк (“старата крепост“), минарето Ислам Хаджи (най-високото съоръжение в стара Хива, високо 56,6 м), мавзолея и джамията на Пахлаван Махмуд-Суфи - патрона-светец на града, и джамията Джума, която няма аналог в Централна Азия. Тя е с плосък таван, поставен върху 218 гравирани дървени колони, 7 от които са от оригиналната джамия от 10 в. Ак джамия.

Хива е била последното място за почивка на керваните преди да продължат пътя си към Иран, прекосявайки пустинята.

По време на цялата екскурзия ще се наслаждаваме на местни ястия плов, самса, лепьошки и узбекски хляб, печен в традиционните глинени пещи „тандур“. И разбира се много чай.

СЪЩО МОЖЕ ДА ХАРЕСАТЕ

Преход до най-високата точка на Балканите - връх Мусала

ДЕТАЙЛИ

Токио, Киото, Осака, Хирошима, Хаконе, Фуджи

ДЕТАЙЛИ